Chili sin carne

IMG_3587 (2)

Niets gaat boven een zalige, homemade chili! In dit geval: zonder vlees. Maar geen zorgen, de bonen maken er een voedzame maaltijd van. Het thuisfront heeft geen probleem met vegetarische gerechten, maar voor chili is er een duidelijke “no-no meat policy”. Dat betekent dus dat chili zonder vlees een echte no go is. Toch waren de reacties voor deze chili positief! Wat betreft smaak mis ik ook helemaal geen vlees in dit gerecht.

Het warme van de kaneel met het frisse van de limoen zorgen echt wel voor voldoende smaak. En dan de combinatie van zachte bonen met knapperige groenten, mmm… Put on your aprons ;)!

Of dit recept de smaak van een ECHTE chili kan evenaren? Geen idee! Iedereen heeft zo zijn eigen recept: met of zonder vlees, kaneel, zure room on top… Alle ideeën zijn het proberen waard. Deze versie is de laatste die uit mijn keuken kwam gerold. Ik serveerde het gerecht trouwens met volkoren rijst die ik eerst had laten stoven in kokosolie met een sjalotje.

Heb jij een go to recept voor een zalige portie chili? Welke twist moet ik er volgende keer aan geven?

Ingrediënten (6 porties)

  • 1 grote witte ui
  • 1 grote rode ui
  • 4 teentjes look
  • 2 wortels
  • 2 stengels selder
  • 400 g zwarte bonen (blik)
  • 800 g kidneybonen (blik)
  • 2 blikken tomaat
  • 1 theelepel chili flakes
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 2 theelepels komijnzaad
  • Zout
  • 1 limoen
  • Avocado
  • Verse koriander
  • Kokosolie

Recept

  • Snijd de uien fijn en plet de look.
  • Rasp de wortels. Ik gebruik hiervoor een spiraalsnijder.
  • Snijd de selder fijn in halve maantjes.
  • Verwarm een eetlepel kokosolie in een grote pot.
  • Doe de uien en de look in de pan en laat stoven.
  • Voeg de gedroogde kruiden toe en laat stoven.
  • Voeg de groenten toe en laat stoven tot iets zachter maar nog steeds knapperig.
  • Laat de bonen uitlekken en spoel goed met water. Meng ze met het groentenmengsel, samen met de tomaat.
  • Laat even stoven. Proef en breng op smaak.
  • Tijd om het sap van een halve / volledige limoen toe te voegen.
  • Verdeel over de borden en serveer met avocado, koriander en limoenzeste bovenop. En een goeie lepel zure room voor de liefhebbers!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s